E-ticaret Depo Yönetim Sistemi (WMS)
Depo Yönetim Sistemi Nedir?
Şirketlerin lojistik, depo ve ürün maliyetlerini düşürmeyi hedefleyen, hatalı ve geç ürün teslimatını engelleyen depo ve ürün yönetim sistemidir. Genel olarak malların kabul, stoklama ve sevkiyat süreçlerinin yönetimini kapsar.
Sektördeki diğer depo yönetim sistemleri ile karşılaştırıldığında esnek modül altyapısı ile her sektöre aynı altyapı üzerinden hitap etmesi özelliği, değişen sektör ihtiyaçlarına göre araştırma‐ geliştirmeye açık bir sistem olması ile öne çıkmaktadır.
Neden Depo Yönetim Sistemi Kullanmalısınız?
E-ticaret depo yönetim sistemi hem e-ticaretteki performansınızı hem de müşteri memnuniyetinizi arttırmanıza yardımcı olacak.
• Ürün bazlı toplama sistemi ile siparişlerin 7 kat daha hızlı çıkması
• İnsan kaynaklı hataların %99’a yakınını engellemesi
• Envanter yönetimin daha sağlıklı yapılması
• Hatalı ve geç ürün teslimatlarının engellenmesi
• Çağrı merkezi, iş gücü, iadeler nedeniyle oluşan maliyetlerin düşürülmesi.
Depo Yönetim Sisteminin Özellikleri
Sipariş Süreçleri
Başarılı bir e-ticaret operasyonu için en temel noktalardan biri de sorunsuz sipariş yönetimidir. Siparişin gelmesiyle başlayan sipariş süreci
ilgili ürünlerin raftan alınması, paketlenmesi, kargolanması ile birlikte hatasız ve hızlı şekilde tamamlanmasını kapsar.
Bunları aşağıdaki konu başlıkları altında düşünebiliriz.
Mal Kabul
Yeni ürünler geldiğinde raflara ve sisteminize yerleşimlerini kolay bir şekilde yapabilmenizi sağlayan sistemdir.
Adresleme
Depoda ürünlerin hangi raflarda bulunduğunu etiketle yöntemiyle belirlediğimiz sistemdir. Bu sayede istediğiniz zaman istediğiniz ürünün fiziki yerini bulabilirsiniz. Bu sistem sayesinde bir ürünü birden fazla rafta karışık olarak barındırabiliriz.
Akıllı ve Hızlı Sipariş Toplama
Sipariş gelen ürünleri depodan isterseniz ürün bazlı isterseniz sipariş bazlı olarak toplayabilirsiniz. Ürün bazlı toplama yaparken de tekli ürün içerek ve çoklu ürün içeren siparişleri ayrı ayrı toplayarak zaman kazanabilirsiniz.
Kalite Kontrol ve Sipariş Doğrulaması
Sipariş gelen ürünleri depodan topladıktan sonra ayrıştırma süreci başlar (tek ürünlü siparişlerde bu işlem isteğe bağlıdır) bu sayede depodan gelen ürünler ikinci bir kalite kontrol sürecine ve doğrulamaya tabi tutulur. Eksik veya fazla toplanan ürünler tespit edilerek düzenlemeler yapılır.
Otomatik Kargo ve Fatura Çıktısı
Toplanan ürünler sipariş olarak ayrıştırıldığında yazıcıdan otomatik olarak kargo ve fatura bilgileri yazdırılır. Sizlere sadece ürünü sipariş paketine yerleştirip çıktıları üzerine eklemek kalır.
İade
Ürünün iadesi alındıktan sonra iade ödeme listesinden müşterinin ödemesini topluca yapmasını sağlayan gelişmiş özelliktir. İade ödemesi kredi kartına iade olacak ise sistemden tek tuşla banka ile uğraşmadan iadeyi gerçekleştirebilirsiniz.
Konsinye Satış
Deponuzda fiziki olarak bulunmayan ürünleri stokta var gibi satmanızı sağlayan ve sipariş geldiğinde depoya ilk gelen üründen satış adedi kadar stok düşürüp otomatik olarak o ürünün gönderimini sağlayabildiğiniz gelişmiş bir konsinye sistemdir.
ERP Entegrasyonu
Kullanmış olduğunuz ERP programı ile depo yazılımınız arasında entegrasyon sağlanır. Bu sayede siparişlerinizin ERP tarafındaki süreçleri de depo programından otomatik olarak ERP’ye aktarılır.
Sipariş Sonrası Çağrı Merkezi Süreçleri
Depo yönetim sistemi, sipariş sonrası çağrı merkezi üzerinden başlayacak müşteri ve sipariş yönetimi süreçlerini kolaylaştırır. Müşteri memnuniyetini artırmanıza yardımcı olur. Tüm bu süreçleri aşağıdaki başlıklar altında düşünebilirsiniz.
İade ve Değişim Süreç Yönetimi
Havale/Eft İadeleri, Kredi Kartı iadeleri ile alakalı bilgi eksikliğini gidermek için sistem üzerinden yönetim süreci kolayca yapılır.
IBAN İsteme
İade yapan kullanıcı, sistemde havale iadesi yaparken iban bilgisini girmez ise müşteri temsilcisi bu alanı girmek için müşteri arama filtresinden faydalanabiliyor.
Kapıda Ödeme Doğrulama
Sipariş oluştururken müşteri birden fazla kapıda ödeme siparişi verdiyse aynı tutarlı ilgili siparişin doğru bir sipariş olup olmadığının teyidi için kapıda ödeme doğrulama sistemi devreye giriyor.
Eksik Ürün
Depo sipariş toplama işlemleri esnasında siparişte ürünle alakalı eksiklik bulunduğu zaman otomatik olarak eksikliğin nasıl giderilmesine karar verilmesi için müşterinin aranmasını kapsar.
Raporlama
Depo yönetim sisteminin size nasıl kolaylıklar sağladığını gelişmiş raporları sayesinde net olarak görebilirsiniz. Sipariş ve ürün yönetim
süreçlerinizi bu raporlar sayesinde tam olarak şeffaf bir şekilde analiz edebilirsiniz. Bu raporları aşağıdaki konu başlıkları altında düşünebiliriz.
Hazırlanan, Toplanan, Toplanacak, Faturası Kesilecek Ürün & Sipariş Raporları
Hangi kullanıcının hangi raftan hangi ürünü aldığı ve kimin hangi sipariş için faturasını kestiğinin görülebileceği rapor modeli.
Araba Kullanım Süresi Raporu
Kimin hangi arabayı ne zaman aldığı ne zaman bıraktığı ve ne kadar süre kullandığının bilgisinin yer aldığı rapor modeli.
Anlık Toplanabilir Ürün Raporu
Anlık gerçek zamanlı olarak sipariş seçim ekranında alınabilecek ürünlerin görülebileceği rapor modeli.
Anlık Rafta Olmayan Ürün Raporu (Siparişi gelen ama rafta bulunmayan ürünler raporu)
Sipariş seçim ile gelmeyen ürünlerin görülebileceği rapor modeli.